Misiune posibilă: gândirea pozitivă

Sunt printre cei mai prăpăstioşi oameni de pe Terra. Nu am o adeverinţă în acest sens, însă sunt convinsă că dacă s-ar introduce un astfel de act, aş fi în primii 100 cărora li s-a înmâna. Dar parcă văd că oficialii mi-ar încurca numele sau prin cine ştie ce împrejurare neagră n-aş ajunge la ceremonie...
  • Publicat:
Misiune posibilă: gândirea pozitivă
Misiune posibilă: gândirea pozitivă

Sunt printre cei mai prăpăstioşi oameni de pe Terra. Nu am o adeverinţă în acest sens, însă sunt convinsă că dacă s-ar introduce un astfel de act, aş fi în primii 100 cărora li s-a înmâna. Dar parcă văd că oficialii mi-ar încurca numele sau prin cine ştie ce împrejurare neagră n-aş ajunge la ceremonie…

Gândirea pozitivă se în-va-ţă, îmi tot răspunde mie cineva când mă tânguiesc că nu pot să gândesc mai puţin pesimist, dacă aşa am făcut o viaţă întreagă. Prezint tot felul de teorii când sunt încolţită de optimişti, iar asta, cea a unei gândiri negative înnăscute, este printre favoritele mele. Favorita celor care insistă să nu mai văd totul în gri şi negru este „Încearcă să-ţi dai seama cât de mare este puterea gândurilor tale”. Sunt în teste.

Cu alte îndemnuri n-am putut fi de acord. E uşor să pici în capcană şi să crezi că este suficient să gândeşti lucruri pozitive când eşti la ananghie. Dar nu e destul. Drumul spre gândirea constructivă, cum îmi place mie să-i zic, este mai lung şi mai anevoios decât un gând vesel. De aceea i-am cerut ghidaj psihoterapeutului nostru consultant, Emilia Potenteu.

„Este tot mai uzitată în ultimii ani, reţeta universal valabilă, ce vindecă şi rezolvă orice şi oricând, numită gândire pozitivă>>. De la Legea atracţiei universale (The Secret) ce conclude că este suficient să gândeşti pozitiv pentru ca lucrurile să se întâmple în realitate, până la ceea ce psihologic înseamnă o gândire sănătoasă, bazată pe un raţionament sănătos şi un echilibru interior lucrat, este un pic de „cale lungă”.

Este greşit şi neconcord cu realitatea să credem că a gândi (chiar şi în cei mai pozitivi termeni) este echivalent cu a reuşi. Nicidecum! Nici echivalent şi nici suficient! Chiar dacă ar fi fost atât de frumos! Gândirea pozitivă este ceva mai mult decât un simplu slogan („Nu focusa pe gaura covrigului”, „Nu focusa pe jumătatea goală a paharului” etc.)”, explică specialista noastră. Ştiam eu!

Cu un citat drăguţ nu se face primăvară în gânduri

Este o modă pe Facebook – toată lumea caută cele mai impresionante citate, în special din domeniul gândirii pozitive, le întinde pe peretele virtual şi aşteaptă aprecieri de la cei care gândesc la fel sau măcar şi-ar dori să. |mi vine greu să cred că doar astfel de postări, doar astfel de „like”-uri, pot ajunge să schimbe vieţi în bine.

Până la beneficiile unei atitudini pozitive mai e mult, iar dacă aţi intrat în horă trebuie să jucaţi, aşa că fiţi convinşi mai întâi că răspunsul la întrebarea „Vreţi să gândiţi pozitiv?” este… pozitiv. Pozitive sunt toate studiile făcute de experţii curioşi să afle ce poate schimba în om acest mod de gândire.


Cercetătorii faimoasei Mayo Clinic au descoperit beneficii medicale evidente, de la o mai mare rezistenţă la răceli până la rate mai mici ale depresiei, şi de la reducerea nivelului de stres până la creşterea speranţei de viaţă. În plus, cu cât te simţi mai pozitiv, cu atât ai mai multă grijă de tine. De aici şi rezultatele medicale.
 
Şi totuşi, ce reprezintă gândirea pozitivă?

Un raţionament construit sănătos, o armonizare a valorilor interioare şi o ancoră, dobândită în urma unor analize introspective constructive şi a stabilirii unei scări valorice solide. Mai mult decât atât, gândirea pozitivă este rezultatul aprofundării şi cunoaşterii sensurilor valorilor vieţii şi nicidecum o reţetă universală a succesului pe orice plan. Este insuficient să ne forţăm, să ne pozitivăm exclusiv într-o anumită direcţie, dacă noi, în întregul nostru nu am reuşit să căpătăm o armonie şi un echilibru.

“Secretul”, dacă vreţi, nu este această terapie magică de a gândi în roz, secretul este mult mai greu de obţinut şi el constă în a înţelege şi a ne armoniza cu tot ceea ce ne înconjoară şi a încerca să cunoaştem cât mai mult din ceea ce deja alţii au aflat şi au experimentat înaintea noastră.

Deci putem afirma că “gândirea pozitivă” nu se învaţă (sic!), ci se asimilează şi devine parte integrantă din noi! Şi mai apoi atitudine şi mod sănătos de a trăi! Ca şi în vechiul proverb chinezesc: “Suntem ceea ce gândim! Dar nu ne putem vinde singuri perspective roz când noi suntem pe dinăuntru gri-murdar!”, ne pune pe gânduri Emilia Potenteu. Este de muncă, aşa cum vă spuneam, dar am verificat din mai multe surse că merită. Să avem spor! 

 
Beneficii medicale multiple
Ce v-am spus pe scurt în legătură cu concluziile clinicii Mayo nu este nici pe departe tot ceea ce se poate spune despre o gândire pozitivă şi lupta cu boala. Medicii s-au declarat încântaţi în special de rezultatele bune în cazul femeilor cu cancer de sân. Alţii spun că cel mai tare are de câştigat inima din acest mod de gândire.

Maladiile cardiovasculare ar fi mai puţine şi mai uşoare în cazul celor care fac şi altceva decât să se plângă şi să îl ţină pe “nu” în braţe. 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân