Nu ai chef de muncă? Un business coach te ajută să redevii productiv!

Te simţi mai puţin productiv în zilele reci? Ei bine, potrivit mai multor studii despre cum vremea afectează productivitatea la birou, nu eşti singurul! ată câteva soluţii pentru angajatori şi angajaţi pentru a menţine o atmosferă productivă la birou!
  • Publicat:
Nu ai chef de muncă? Un business coach te ajută să redevii productiv!

Te simţi mai puţin productiv în zilele reci?

Ei bine, potrivit mai multor studii despre cum vremea afectează productivitatea la birou, nu eşti singurul!

Iată câteva soluţii pentru angajatori şi angajaţi pentru a menţine o atmosferă productivă la birou!


Productivitatea angajaţilor este unul dintre factorii critici pentru o afacere profitabilă. Pe de o parte angajatorii vor ca angajaţii să fie eficienţi şi să termine cât mai multe sarcini într-un timp limitat, pe de cealaltă parte, angajaţii au nevoie de mentori şi un mediu care să le faciliteze rezultatele. 

„Angajaţii şi angajatorii se luptă cu probleme de productivitate în timpul iernii pentru un număr mare de motive.

Rezultatele sunt aşteptate indiferent de ce moment al anului este.

Angajaţii nu sunt plătiţi mai puţin doar pentru că este iarnă, iar clienţilor unei companii nu le pasă de ce vreme este, ci doar de rezultate.” spune Mihaela Geicu, consilier pentru Dezvoltare Personală & Trainer la Self-Id.

Ce facem la început de sezon rece pentru a rămâne eficienţi ?
 

Angajaţii, mai harnici în zilele însorite!

Statisticile unui studiu realizat de Career Builder arată că 32% dintre angajaţi sunt mai productivi în zilele însorite şi calde. Vremea mohorâtă de afară afectează în proporţii semnificative productivitatea la locul de muncă.
Majoritatea angajaţilor susţin că îşi pierd din motivaţie atunci când vremea este apăsătoare şi întunecată, aşa cum se întâmplă iarna.

S-a constatat că meteo-dependenţa poate declanşa ceea ce se numeşte sindromul Seasonal Affective Disorder (SAD) sau tulburările afective sezoniere, caracterizate prin:

  • somnolenţa pe durata zilei şi somn prelungit noaptea
  • creşterea apetitului şi luarea în greutate
  • energie scăzută şi capacitate de concentrare deficitară după-amiaza
  • interes scăzut la muncă sau în raport cu alte activităţi
  • mişcări încete şi letargice
  • pierderea interesului pentru viaţa socială
  • iritabilitate

Soluţia? Menţine temperatura de 22-23° C în birou, optimă pentru concentrare. Nu fi tentat să măreşti temperatura doar pentru că afară e frig şi nu depăşi pragul de 30 ° C,  la care randamentul angajaţilor începe să scadă cu 10%.

Zilele mai scurte şi frigul îngheaţă activitatea

În sezonul rece, zilele mai scurte şi fuga de frig au un impact semnificativ asupra stării şi a randamentului pe care îl dăm  la birou. Tentaţia  cea mai mare este să ne sincronizăm cu vremea de afară şi să ne îngheţăm activitatea la serviciu. 
Din cauza zilelor scurte suntem mai expuşi la întuneric, iar reacţia naturală a corpului este de a produce mai multă melatonină, care cauzează predispoziţia la somn.
Soarele apune mult mai devreme (4-5 PM), iar angajaţii resimt şi urgenţa de a se grăbi acasă şi de a pleca de la birou mai devreme.

Soluţia? Nu vă lăsaţi păcăliţi de lipsa luminii! Doar pentru că este întuneric, nu înseamnă că trebuie să ne încheiem ziua la 16:00. Stabiliţi-vă un program la începutul zilei şi un to-do list cu ore de începere şi terminare a sarcinilor şi respectaţi-l întocmai.

Fă-ţi un plan de bătaie. 1 ianuarie este doar o dată simbolică!

2014 se apropie de final şi nici nu ştii cum a trecut! Mai ieri sărbătoreai Revelionul şi îţi făceai planurile pentru 2014 şi lista de promisiuni faţă de tine. Nu e încă începutul anului, dar cu siguranţă 1 ianuarie este doar o dată simbolică, aşa că ne putem stabili obiective oricând.
De ce să nu o facem din timp, până nu ne prinde frenezia sărbătorilor? Poate fi orice, de la a ieşi la o cafea şi o poveste cu cineva nou în fiecare săptămână, sau a începe un curs de dans, fotografie sau limbi străine, la a lucra mai mult cu noi înşine pe plan profesional.

Soluţia? Un plan scris pe hârtie face cât toate gândurile ce aleargă răzleţe, fără noimă, prin mintea ta. Vezi care e primul pas şi pregăteşte-l. De aici încolo vei fi ocupat să îl atingi. Nu numai că vei simţi o oarecare împlinire, dar s-ar putea să-ţi impresionezi chiar şeful.

Nu-ţi pune doar mintea în mişcare, ci şi corpul!

Nu suntem toţi prieteni cu sala de sport, însă cine zice ca nu putem fi? Măcar o dată sau de două ori pe săptămână, pune-ţi corpul în mişcare. Auzim câtă nevoie e să păstrăm corpul şi mintea în armonie. Munca de la birou se echilibrează cu puţină mişcare la sală, urcând scările, sau mergând pur şi simplu pe jos.
Atenţie la nivelul de zaharuri şi băuturi carbogazoase sau băuturi energizante consumate. În loc să obţinem un plus de energie, rămânem fără vlagă şi poftă de muncă. În plus, ne simţim greoi şi înceţi.

Soluţia? Alternativa este o cană de ceai verde pentru reenergizare, o oră de sport, exerciţii de stretching la birou şi pauze în timpul zilei pentru a maximiza cantitatea de lumină naturală pe care o primim.

Începe curăţenia de primăvară din noiembrie!

Mulţi aşteptăm primăvara să ne urnim pentru a ne aduna şi ordona lucrurile. Nu aştepta! Aşteptarea nu este o acţiune.

Soluţia? Profită de faptul că preferi să stai înăuntru în perioada aceasta. Uită-te printre documentele de pe birou sau din calculator şi aruncă la coş sau şterge orice nu îţi mai foloseşte. Vei fi mai puţin copleşit şi nu te vei simţi la fel de stresat.

Evită răceala de sezon!

Iarna e sezonul răcelilor şi al gripelor, iar spaţiile deschise înlesnesc gradul de expunere al angajaţilor.

Soluţia? Este mai uşor să prevenim decât să ne reintrăm în formă după o perioadă de convalescenţă. Chiar dacă uneori e greu sau chiar imposibil să nu te îmbolnăveşti când toată lumea e virusată, asigură-te că faci minumul necesar: ia vitamine, spală-te des pe mâini şi ai întotdeauna la dispoziţie serveţele de unică folosinţă.

Urmăreşte prognoza meteo îndeaproape

Nu e nimic mai rău decât să întârzii la serviciu din cauza vremii.  Nu faci decât să te stresezi pe drum că nu ajungi la timp şi să-ţi începi ziua contra productiv.

Soluţia? Află din timp cum va fi vremea şi pleacă de acasă puţin mai devreme. Daca eşti pregătit, vei putea să te concentrezi mai bine când ajungi.

Pauzele mici şi dese te ajută să fii consecvent la birou!

Dacă îţi dai seama că rămâi în urmă, nu renunţa! Ia-ţi cinci minute pauză şi începe din nou cu mai multă energie şi idei noi.

Soluţia? Poţi lucra în perioade de timp de câte 25 de minute, după care să iei pauze, folosind  tehnica Pomdoro pentru time management. Ocupă-te de sarcinile importante sau dificile de la prima oră. Dimineaţa este partea cea mai productivă a zilei pentru majoritatea dintre noi, aşa că este mai bine s-o folosim pentru a rezolva cele mai importante sarcini.

Evită întreruperile şi automatizează sarcinile banale

Sărbătorile de iarnă se apropie şi ne gândim la vacanţă, timpul petrecut cu cei dragi, cadouri, cumpărături. Toate acestea pot fi un factor care întrerupe atenţia de la activitatea zilnică.
Vei primi urări şi felicitări electronice, colegii îţi vor povesti diverse despre planurile lor. Nu te lăsa dus de val, stai deoparte şi păstrează-ţi concentrarea la ceea ce faci.

Soluţia?  Alege o felicitare şi trimite-o automat tuturor contactelor tale, în felul acesta nu va trebui să îţi faci probleme că ai uitat pe cineva. Nu uita totuşi să revii cu un telefon personal acolo unde este potrivit s-o faci. Ocupă-te de listele de cumpărături de Sărbatori la sfârşit de săptămână. Pentru a rămâne productiv la locul de muncă este important să faci planuri şi să-ţi stabilesţi programul din timp. În acest fel nu vei fi stresat înainte de Sărbători.

Relaxează-te! Nu uita să te bucuri de timpul liber

După orele pline la birou, oferă-ţi o seară specială cu familia şi prietenii, o plimbare de toamnă sau o bătaie cu bulgări sau pur şi simplu puţin timp de meditaţie cu tine însuţi. Te va ajuta să îţi încarci bateriile şi să îţi împrospătezi mintea astfel încât să nu fii epuizat la final de iarnă.

Mihaela Geicu, consilier pentru Dezvoltare Personală & Trainer la Self-Id ne îndeamnă:

„Când afară e ceţos, iar riscul de a prelua starea de ceaţă este major, nu trebuie decât să reglăm obiectivul camerei pentru a rămâne concentraţi! Dacă începem anul cu o viaţă curată şi ordonată, creştem şansele de a ne menţine pe această direcţie pe parcursul următoarelor 12 luni. Să avem o iarnă veselă şi performantă!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”