Radu Teodorescu: „Misca-te ca un copil!”

Antrenorul starurilor de peste Ocean, Radu Teodorescu, a revenit in Romania cu noi programe de sport pentru o silueta de invidiat.
  • Publicat:
Radu Teodorescu:
Radu Teodorescu: "Misca-te ca un copil!"

Antrenorul starurilor de peste Ocean, Radu Teodorescu, a revenit in Romania cu noi programe de sport pentru o silueta de invidiat. Acestea pot fi urmate de orice persoana, indiferent de varsta. Radu Teodorescu a conceput si diverse diete potrivite fiecaruia.

In prezent, fiecare nou hotel Plaza din lume detine o sala de sport marca Radu Teodorescu, asa ca talentatul antrenor n-a mai avut timp sa viziteze Romania de mai bine de un an. A revenit insa cu noi secrete in domeniul educatiei fizice. „Am muncit mult in ultima perioada. Investitia in salile de sport din hotelurile Plaza s-a ridicat pana acum la 3 milioane de dolari, dar nu conteaza. Visul meu este sa ajung sa deschid o sala de sport «Radu Culture» in hotelul de 7 stele, Burj Al Arab din Dubai”, spune el.

Dar hai sa vedem de ce metoda creata de el este atat de raspandita. „Fiind profesor de educatie fizica, am crezut tot timpul in virtutile miscarii. Aceasta trebuie sa fie cat mai complexa, sa foloseasca neaparat gravitatia, sa fie cat mai inventiva si cat mai atractiva. Sa-l faci pe om sa revina la starea de copil in care sa fie perfect relaxat, sa uite de toate problemele care l-ar putea impovara intr-o zi. Dar sa nu neglijam un aspect important. Daca nu ai rezultate, atunci nu conteaza ce faci. Cu toate acestea, joaca copilului este prima poezie.

Din pacate, n-am spus eu prima oara acest lucru. Cu alte cuvinte, este extrem de important sa redevii copil, sa te joci si sa te distrezi”, povesteste Radu Teodorescu. Rezultatele sunt vizibile daca ne facem timp pentru cel putin 3 sedinte de antrenament pe saptamana, iar pentru rezultate rapide sunt necesare 4 sedinte. „Stiu ca e foarte greu sa iti gasesti timp si pentru sport”, continua el. „Dar aici e diferenta intre cel care vrea sa fie invingator si cel care accepta esecul. Cel care vrea sa fie invingator stie sa-si gestioneze timpul. Stie ca trebuie sa fie foarte bine pregatit ca sa-si intalneasca sansele vietii. Omul care isi organizeaza timpul este puternic.”

Cum incepem?
Am vazut care este filosofia acestui antrenor. Sa vedem insa cum o traducem in cativa pasi. Radu Teodorescu impune elevilor sai ca, inainte de a se apuca de un program de exercitii regulat, sa faca un examen medical. In urma acestei consultatii, el primeste date atat despre starea de sanatate a viitorului lui client, cat si date despre metabolismul acestuia. Ulterior, celebrul antrenor da si anumite indicatii in privinta dietei, dar nu tine cont de tendintele din domeniu.

„Eu, in general, vreau sa stau departe de trend-uri in ceea ce priveste alimentatia, pentru ca omul e o entitate care exista de mii de ani si o sa mai reziste mii de ani. Nu vreau sa ma joc cu trend-uri. Metabolismul e individual si consumul de calorii de asemenea”, crede el. Daca cei antrenati nu au probleme de sanatate, sfatul lui Radu Teodorescu este sa manance alimente in cele mai frumoase culori – rosu si verde – culorile multor fructe sau legume. „Dimineata mananci ca un leu, apoi la pranz mananci bine, seara, insa, ca o printesa, adica mai nimic. Dormi si mai bine cand nu mananci mult si metabolismul e mai bun”, ne sfatuieste el.

Miscari naturale
Am rezolvat problema alimentatiei. Ce face Radu Teodorescu in sala de sport? Metoda pe care a inventat-o se bazeaza exclusiv pe miscari naturale. Orice fiinta este capabila sa alerge, sa sara, sa prinda o minge sau sa se catare pe o scara. La fiecare ora, insa, el isi atrage elevii intr-o cursa in care acestia trebuie sa se concentreze, sa fie extrem de atenti si sa deduca miscarea urmatoare. „Orice trup sanatos are nevoie de o minte agera”, isi motiveaza Radu metoda lui. „In plus, este absolut obligatoriu, ca atunci cand te duci la sport sa ai curaj, sa fii motivat si sa zambesti. Orice fiinta umana este formata din trup, din minte si din emotii. Trebuie sa ti le antrenezi pe toate”, crede Radu.

Zambeste ca sa ai un trup perfect!
„In nici un caz nu trebuie sa mergi la o ora de sport, pentru ca ai ceva kilograme in plus si esti nevoita sa le dai jos”, crede el. „Atunci, fiecare minut din ora de sport e un chin la care trebuie sa te supui pentru ca societatea iti spune ca nu arati tocmai OK. Si rezultatele nu se vad.” Intr-o ora de antrenament, Radu propune mai intai sa ne intoarcem in timp, cand eram mici si cand cea mai mare placere era sa ne jucam. Sa ne amintim cum ne simteam atunci si, cu acele amintiri, sa ducem la bun sfarsit si un program de exercitii conceput astfel incat gravitatia sa lucreze pentru noi. Acest program poate fi urmat si in sala din Bucuresti a lui Radu.

Curriculum Vitae de Cartea Recordurilor
Dar cine este cel care a ajuns acum 7 ani in Cartea Recordurilor drept „Cel mai de succes antrenor de fitness al tuturor timpurilor”? „Viata inseamna miscare”, spune el. Acesta este singurul secret. Si mai e unul: sa razi”, spune el. Radu Teodorescu a plecat din Romania in 1972, iar destinatia a fost New York. A antrenat la diverse sali si abia dupa 5 ani a reusit sa-si deschida propria afacere, „Radu Physical Culture”. Un an mai tarziu, a fost ales sa-l antreneze pe Anthony Quinn pentru piesa de teatru jucata pe Broadway, „Zorba Grecul”.

Dupa un an, a publicat prima lui carte, „Fitness pentru copii”, iar in 1983, ziarul The New York Times il recunostea drept „cel mai tare antrenor din oras”. Din 1988, a deschis in East Hampton un centru de educatie fizica destinat doar elitelor din New York. Frumos pana aici. N-o cunostea, insa, pe Cindy Crawford. Abia in 1993, cei doi s-au hotarat sa-si asocieze numele si sa scoata caseta video „Shape Your Body”. Programul a avut record de vanzari si, pana in prezent, nici o alta caseta cu exercitii fizice n-a doborat recordul lor.

Trei ani mai tarziu, a mai publicat o carte care a fost si ea best seller, „Radu’s Simply Fit”. In 2003, si-a deschis si la Bucuresti propriul club de fitness, iar in prezent merge prin lume, pentru infiintarea unor sali de sport in interiorul hotelurilor Plaza.

Gravitatia este formula de succes
Celebra metoda pe care o preda Radu Teodorescu a fost, de-a lungul timpului, probata si de o multime de staruri de la Hollywood. Sarah Jessica Parker face si in prezent 3 sedinte in fiecare saptamana alaturi de Radu. Spune ca, mai ales dupa ce l-a nascut pe baietelul ei, a realizat cat de importante sunt miscarile, concepute astfel incat sa te ajute, in primul rand, gravitatia. Vedeta din „Totul despre sex” este atat de incantata de aceasta medoda incat si-a adus si sotul la cursuri. Matthew Broderick merge de 4 ori pe saptamana la orele de sport pentru ca, in ultima perioada, a luat in greutate. „Sotia mea e oricum slaba. Nu are nevoie de un sot cu burtica”, glumeste el.

Matthew isi doreste de fiecare data ca Radu sa ii arate exercitii de fitness combinate cu miscari din baschet sau din arte martiale „ca sa nu se plictiseasca”. O alta vedeta care apeleaza la serviciile lui Radu este Christina Ricci. Aceasta a fost toata adolescenta ei destul de complexata de faptul ca nu era „doar oase”, asa ca la Radu a venit sa isi mentina o greutate potrivita pentru covorul rosu. La orele lui de sport merge de 5 ori pe saptamana „ca sa se simta invingatoare”. Si serioasa Jodie Foster a fost un fan inrait al programului de exercitii fizice gandit de Radu.

Ea s-a apucat de sport cu renumitul antrenor dupa nasterea celor doi copii. Si ea lauda exercitiile in care „nu trebuie sa faci mare lucru, ca oricum te ajuta gravitatia”. Nu ne ramane decat sa credem ca aceste staruri nu isi arunca banii pe fereastra si nici nu isi asociaza numele cu oricine.

Foto:  Victor Ciupuliga


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tili
Tili
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân