Ceai anticolitic, produs vegetal pentru ceai

Substanță activa
ceaiuri (combinatii)
Clasa ATC
XNMC2
Format
produs vegetal pentru ceai
Afecțiuni
colite si enterocolite acute si cronice
Producător
S.C. Fitoterapia S.A.
Acțiune terapeutică
Antiseptic, antispastic

Compoziţie

Compoziţie

60 g produs vegetal pentru ceai contin: Chamomillae flos concissum (floare de musetel) 12 g, Menthae folium concissum (frunza de menta) 9 g, Hyperici herba concissum (iarba de sunatoare) 12 g, Leonuri herba concissum (iarba de talpa gastii) 3 g, Papaveris Capita concissum (capsule de mac) 6 g, Foeniculi fructus concissum (fruct de fenicul) 3 g, Millefolii flos concissum (floare de coada soricelului) 15 g.

Proprietăţi farmacoterapeutice

Antiseptic, antispastic.

Indicatii si contraindicatii

Indicaţii terapeutice

Util in tratamentul colitelor si a enterocolitelor acute si cronice.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele produsului vegetal sau la Apium graveolens.

Antecedente de astm bronsic sau febra de fan, datorita prezentei Chamomillae flos (floare de musetel) in compozitia produsului vegetal pentru ceai.

Litiaza biliara (datorita efectului colagog al Menthae folium (frunza de menta)).

Sarcina si alaptare.

Precautii

La contactul cu tegumentele produsul prezinta un potential de sensibilizare (care poate varia de la slab pana la mediu – sever ) in special datorita unor compusi din Millefolii flos.

Datorita prezentei Hyperici herba (iarba de sunatoare) in compozitia produsului se recomanda evitarea tratamentelor cu raze ultraviolete sau expunerea prelungita la soare in timpul tratamentului cu Ceai anticolitic.

Datorita prezentei alcaloizilor izochinolinici in compozitia Papaveris Capita (capsule de mac), se recomanda evitarea administrarii Ceai anticolitic la copii.

Se recomanda administrarea Ceai anticolitic pentru perioade scurte de tratament si in dozele recomandate (vezi pct. Doze si mod de administrare).

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni

Datorita continutului in cumarine a Chamomillae flos (floare de musetel) poate sa apara un efect aditiv atunci cand medicamentul este administrat impreuna cu anticoagulante cumarinice.

Chamomillae flos (floare de musetel) prezinta un slab efect anxiolitic la nivelul receptorilor pentru benzodiazepine, de aceea trebuie evitata utilizarea concomitenta de alcool etilic sau benzodiazepine.

Au fost descrise interactiuni intre Hyperici herba (iarba de sunatoare) si inhibitorii de monoaminooxidaza (IMAO), substante inhibitoare ale recaptarii serotoninei (SSRI), substante fotosensibilizante, medicamente care contin fier, narcotice, barbiturice, rezerpina, ciclosporina, warfarina, fenprocumon, medicamente antiretrovirale, contraceptive orale estrogenice, teofilina, digoxin, sertralina, nefazadina. Datele din literatura arata ca extractele din Hyperici herba (iarba de sunatoare) inhiba enzimele responsabile de metabolismul unor medicamente, reducand concentratia plasmatica si eficacitatea terapeutica a acestora.

Atentionari speciale

Datorita efectului colagog al Menthae herba concissum (iarba de menta), la pacienţii cu litiaza biliara pot apare colici biliare dupa administrarea Ceai anticolitic.

Pentru informatii suplimentare in privinta utilizarii produsului vegetal pentru ceai va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Sarcina si alaptare

Produsul este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Datorita efectelor asupra SNC, Ceai anticolitic poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Mod de preparare si de administrare

Mod de preparare

Pentru prepararea infuziei, se adauga 5 g de produs vegetal pentru ceai la 250 ml apa adusa la temperatura de fierbere. Se acopera si se lasa in repaus, apoi se strecoara.

Mod de administrare

Doza recomandata este de o cana (aproximativ 250 ml) de infuzie (preparata asa cum este indicat la pct. Mod de preparare) administrata oral de 2 – 3 ori pe zi, dupa mesele principale. Infuzia se administreaza la un interval mic de timp dupa preparare, la o temperatura care sa permita administrarea.

Pentru informatii suplimentare in privinta modului de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Se recomanda ca tratamentul cu Ceai anticolitic sa fie de scurta durata.

Reactii adverse si supradozaj

Reactii adverse

Pot sa apara reactii alergice la unele dintre componentele produsului vegetal pentru ceai. La contactul produsului cu tegumentele pot apare dermatite alergice de contact datorita unui potential de sensibilizare care poate avea diverse grade de la slab la mediu-sever.

Sunt de asteptat reactii adverse in special la administrarea unor doze mai mari decat cele recomandate. Poate sa apara, ameteala, tremor, stare de slabiciune, hipertermie, prurit, eruptii cutanate.

Alte reactii adverse, care, pot apare in cazul administrarii Hyperici herba (iarba de sunatoare) sunt: tulburari digestive (senzatie de plenitudine, constipatie, etc.)

Datorita prezentei alcaloizilor izochinolinici in compozitia produsului vegetal, administrarea Ceai anticolitic la sportivi poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Supradozaj

In doze mari Foeniculi fructus (fruct de fenicul) poate produce fenomene toxice, determinand crize epileptiforme si halucinatii (datorita actiunii excitante asupra sistemului nervos), si somnolenta datorita unei usoare actiuni narcotice.

Doze mari de Papaveris Capita (capete de mac) administrate pot determina initial reducerea atentiei si a capacitatii de concentrare, euforie reactiva, analgezie, mioza, bradicardie, bradipnee. Aceste simptome pot progresa spre insuficienta respiratorie, cianoza, convulsii tonico-clonice, pilorospasm si atonie intestinala, greata, varsaturi, edem pulmonar sau cerebral. Ca masuri de prim ajutor se recomanda: lavaj gastric, administrare de pulbere de carbune medicinal si sulfat de sodiu. Daca simptomele se agraveaza, este necesar tratament de sustinere intr-o unitate specializata.

Alte informatii

Ambalaj

Cutie cu o punga de hartie a 60 g produs vegetal pentru ceai.

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi intre 15°C – 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Producator

S.C. Fitoterapia S.A., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

S.C. Fitoterapia S.A.,

B-dul Timisoara nr 50, sector 6, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului

Noiembrie, 2005

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal