Ceai de FENICUL

  • Denumire științifică: Foeniculum vulgare
  • Producător: DaciaPlant

Feniculul face parte din familia Apiaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, heliofilă, care se aseamănă cu mărarul. Cultivat încă din antichitate în zona Mării Mediterane, în zilele noastre se extinde pe tot continentul european, Asia Mică şi America. În Grecia Antică era considerat un simbol al succesului. În India se foloseşte ca odorizant al respiraţiei şi pentru stimularea digestiei.

Se mai numeşte anason dulce, chimion dulce, finchil, hanus, mărariu de casă, etc.

Actiuni:

Anticolitic, antiseptic intestinal şi renal, antispastic, carminativ, galactogog, estrogenic, diuretic, expectorant, stomahic,tonic digestiv, vermifug.

Contribuie la:

- funcţionarea normală a sistemului digestiv prin:
      - reducerea spasmelor şi balonării care apar la nivel intestinal (la copii şi adulţi)
      - îmbunătăţirea digestiei

- normalizarea secreţiei de lapte la lăuze.

Indicatii:

Se utilizează ca adjuvant în: colici intestinale, colici abdominale la sugari, balonare (meteorism), dispepsii, colită spastică, indigestie, alăptare (pentru creşterea secreţiei lactate), hipoplazie mamară, infecţii urinare, parazitoze.

Precautii:

A se evita expunerea la soare sau la radiaţii UV pe perioada tratamentului, datorită fenomenului de fotosensibilizare. Se administrează cu prudenţă la pacienţii cu teren alergic.

SUPRADOZARE: În doze mari fructele de fenicul sunt toxice la nivelul sistemului nervos central, producând crize epileptiforme, halucinaţii, somnolenţă.

REACŢII ADVERSE: pot apărea alergii cutanate.

Contraindicatii:

Sarcină, alergie la fenicul.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

- pulbere - planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia câte o linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.

- macerat la rece - se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

- infuzie - se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

Ingrediente:

Fenicul (Foeniculum vulgare), fructe.

Exclusiv Online - 26.09.2013

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.