Măghiran (Majorana hortensia)

Denumire științifică: Majorana hortensia
Denumire populară: Măghiran, Margaran, Mighiran, Sovârf
Măghiran (Majorana hortensia)

Descriere

Mãghiranul este o plantã ierboasã, aromatã, originarã din zona mediteraneanã. Creşte sub formã de tufã, atingând 60 cm înãlţime. Tulpina, foarte ramificatã, are patru muchii. Frunzele sunt lungi şi ovale, acoperite cu peri de culoare albicioasã. Florile şi fructele sunt mici. Înfloreşte din luna iulie pânã în luna septembrie. Se recolteazã întreaga plantã, de douã sau trei ori pe an, înainte de înflorire (în lunile iulie-august).

Tulpinile şi frunzele se ususcă, apoi se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi şi tincturi. Din florile proaspete se extrage un ulei esenţial galben-verzui. Are un miros penetrant, de camfor.

Compoziţie

Pãrţile aeriene ale mãghiranului conţin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum şi acizi graşi, triterpene,flavonoizi.

Acţiune

Mãghiranul are proprietãţi stomahice, antispastice şi sedative.

Indicaţii terapeutice

Preparatele medicinale din mãghiran se recomandã pentru stimularea digestiei, în meteorism abdominal, colici abdominale şi pentru calmarea stãrilor de nervozitate sau nelinişte.

Măghiranul stimulează lactaţia şi transpiraţia. Cea de-a doua acţiune, în combinaţie cu proprietăţile diuretice ale plantei, ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Utilizat sub formă de aplicaţii externe, uleiul esenţial calmează durerile articulare şi musculare, putând fi util în uşurarea durerilor de dinţi şi a ulcerelor bucale.

Administrare:

Infuzia de mãghiran se preparã din 1-2 linguriţe de frunze uscate, la 1 canã cu apã. Se beau 1-2 cãni pe zi.

Tinctură: Puneţi 20 de picături la un pahar mare cu apă sau suc de fructe. Beţi de 3 ori pe zi.

În tratamentul durerilor musculare şi articulare:

Ulei esenţial: Diluaţi 3 picături de ulei esenţial in 10 ml de ulei excipient. Masaţi pe zona afectată de câte ori este necesar.

Precauţii şi contraindicaţii

Cereţi sfatul medicului înainte de a folosi ulei esenţial de maghiran.

Este recomandat să evitaţi toate preparatele din ulei esenţial de măghiran dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal