Chiftele de peşte (ton) în sos de roşii

Realizate din ingrediente proaspete, ierburi aromatice şi condimente speciale, aceste chifteluţe dietetice sunt la fel de gustoase şi săţioase precum cele tradiţionale din carne de porc.
  • Publicat:
Chiftele de peşte (ton) în sos de roşii

Realizate din ingrediente proaspete, ierburi aromatice şi condimente speciale, aceste chifteluţe dietetice sunt la fel de gustoase şi săţioase precum cele tradiţionale din carne de porc.

Ingrediente pentru 4 porţii:

Pentru sosul de roşii: 2-3 linguri de ulei de măsline, o ceapă mică tocată mărunt, 4 căţei de usturoi tăiaţi fin, o linguriţă de oregano uscat, două conserve de roşii decojite (800 grame), sare, piper, două linguri de oţet din vin roşu, o legătură de pătrunjel tocat mărunt.

Pentru chiftele: 400 grame de ton proaspăt, ulei de măsline, 55 grame de muguri de pin, o linguriţă rasă de scorţişoară, sare, piper, o linguriţă de oregano uscat, o legătură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt, 100 grame de miez de pâine, 25 grame de parmezan dat prin răzătoare, 2 ouă de mărime medie, zeama de la o lămâie.

Mod de preparare:

Prima dată ocupă-te de realizarea sosului. Într-o cratiţă mare bine încinsă adaugă câteva linguri de ulei de măsline, ceapa şi usturoiul şi căleşte totul timp de 10 minute, până când se înmoaie toate ingredientele. Ai grijă să nu arzi ceapa, amestecă în continuu. Adaugă apoi oregano, roşiile din conservă, sarea şi piperul şi adu la fierbere compoziţia. Lasă la foc mic timp de aproximativ 15 minute şi adaugă apă dacă vrei ca sosul să fie mai lichid. La final gustă din sos şi mai adaugă câţiva stropi de oţet din vin roşu pentru un gust mai intens.

Apoi, urmează chifteluţele. Taie tonul în bucăţi potrivite, pune o tigaie la încins cu câteva linguri de ulei de măsline şi adaugă tonul, mugurii de pin şi scorţişoara. Asezonează totul cu sare şi piper şi prăjeşte peştele pe ambele părţi timp de un minut. Ia tigaia de pe foc şi pune amestecul într-un bol încăpător, lasă la rcăit 5 minute, după care adaugă oregano, pătrunjelul, miezul de pâine, parmezanul, ouăle  şi zeama de la o lămâie. Amestecă cu mâinile compoziţia rezultată astfel încât toate aromele să se întrepătrundă şi apoi formează biluţe de mărimea unei nuci.

Dacă compoziţia este prea lipicioasă, mai adaugă puţin miez de pâine sau introdu mâna într-un vas cu apă înainte de a da formă chifteluţelor. Apoi lasă-le la frigider într-o tavă, fără să le inghesui, timp de circa 60 de minute. Scoate-le de la frigider şi pune o tigaie la încins, în care ai scăpat câteva linguri de ulei de măsline. Atenţie: nu e nevoie să le prăjeşti în baie de ulei. După ce s-au rumenit frumos pe toate părţile, pune-le în sosul de roşii, peste care presari pătrunjelul proaspăt tocat.

Poftă bună!

Sursa: JameOliver.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Somon cu sirop de arţar
Somon cu sirop de arţar
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”