Reţete sănătoase de sărbători: piftie vegană, sarmale cu linte şi deserturi delicioase

FOTO: 123rf.com FOTO: 123rf.com

Mesele de Crăciun, de Anul Nou, cu toată familia, prietenii, în vizite la rude, pot fi solicitante, dar mai ales mult prea bogate. Când ţelul tău este să trăieşti sănătos, a reinventa reţetele tradiţionale devine un stil de viaţă în sine. Este şi cazul meniului de sărbători, care poate rămâne cel puţin la fel de gustos ca în copilărie, însă mult mai uşor şi mai prietenos cu dieta ta.

Sarmalele cu quinoa şi linte nu sunt doar o alternativă mai uşoară pentru tractul digestiv la clasicele delicatese de pe masa de Crăciun, ci şi o variantă sănătoasă care te ajută să îţi menţi silueta chiar şi în această perioadă. La fel şi piftia de legume, unde doar imaginaţia ta poate dicta gustul. În privinţa deserturilor, nu-ţi face griji. Nu te vei priva de ceva dulce, dar în acelaşi timp vei reuşi să ţii sub control aportul caloric.

Reţete sănătoase de sărbatori: Sarmale cu linte, quinoa şi sos de roşii

Ingrediente:

  • foi de varză murată.
  • Ingrediente pentru umplutură:
  • 150g linte maro;
  • 90g quinoa;
  • 235g bulion de legume;
  • 1 ceapă mică tăiată cubuleţe;
  • 1 lingură ulei vegetal;
  • 1 lingură oţet din vin;
  • 1 linguriţă paprika afumată.

Ingrediente pentru sos:

  • 790g bulion de roşii;
  • 1 lingură sirop de arţar sau alt îndulcitor la alegere;
  • 1 linguriţă şi jumătate de oţet din vin;
  • sare şi piper după gust.

Mod de preparare:

1. Într-o cratiţă mică fierbe lintea până apa dă în clocot. Apoi, la foc mic, lasă lintea să fiarbă în continuare aproximativ 35 de minute. Completează cu apă la nevoie, iar la final scurge lichidul în exces.

2. După acelaşi procedeu, bulionul de legume şi quinoa se fierb separat în altă cratiţă până dă în clocot iar apoi sunt lăsate să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute, până scade apa.

3. Caramelizează ceapa la foc mic timp de 5 minute într-o tigaie cu uleiul vegetal. În aceeaşi tigaie adaugă lintea, quinoa, oţetul din vin, paprika afumată şi sare, respectiv piper după gust şi amestecă.

4. Pentru obţinerea sosului mixează toate ingredientele într-un castron şi foloseşte jumătate din acesta pentru ungerea tăvii care va fi introdusă în cuptor.

5. Odată împăturite, acoperă sarmalele cu restul sosului şi lasă-le la cuptor timp de o oră, acoperite cu un capac.

Reţete sănătoase de sărbatori: Chec cu nuci şi seminţe

Ingrediente:

  • 100g fulgi de ovăz;
  • 100g seminţe de floarea soarelui;
  • 60g seminţe de dovleac;
  • 70g migdale întregi;
  • 4 linguri seminţe de psyllium;
  • 2 linguri seminţe de cânepă;
  • 95g caise deshidratate;
  • 40g fulgi de cocos;
  • 3 linguri ulei de cocos;
  • 1 lingură de miere;
  • 125g pastă de migdale;
  • 2 linguri extract de vanilie;
  • 1 linguriţă sare;
  • 350ml apă.

Mod de preparare:

1. Seminţele de dovleac şi cele de floarea soarelui se rumenesc în cuptor pe hârtie de copt, la o temperatură de 180 de grade Celsius timp de 10 minute.

2. Într-un castron separat amestecă următoarele ingrediente: seminţele rumenite, fulgii de ovăz, migdalele, seminţele de cânepă şi psyllium, fulgii de cocos şi caisele deshidratate.

3. În acelaşi castron adaugă restul ingredientelor: pasta de migdale, uleiul de cocos, mierea de albine, extractul de vanilie şi apa.

4. Amestecă toate ingredientele până la obţinerea unei compoziţii omogene, aşază compoziţia într-o tavă de copt şi presează cu ajutorul unei linguri.

5. Acoperă tava cu un prosop de bucătărie  şi las-o la frigider peste noapte sau minim 8 ore.

6. Odată scoasă de la frigider, compoziţia se lasă aproximativ 30 de minute la temperatura camerei apoi se introduce în cuptor pentru 60 de minute, la o temperatura de 200 de grade Celsius.

Reţete sănătoase de sărbatori: Piftie vegană cu legume

Ingrediente pentru 4 porţii:

  • 12g de praf agar agar sau un pliculeţ de gelatină pentru legume;
  • sare şi piper după gust;
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 2 linguri mix legume uscate
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură cimbru uscat;
  • jumătate ţelină medie tăiată cubuleţe;
  • 1 bucată praz tăiat rondele
  • 2 morcovi rondele;
  • 400 g ciuperci tăiate felii;
  • 1 bucată broccoli;
  • pătrunjel şi leuştean
  • 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin

*Legumele pot fi alese după preferinţe.

Mod de preparare:

1. Legumele se pun la fiert în 500 ml apă,  la foc mic, până dau în clocot. Se adaugă sarea, piperul, usturoiul, respectiv celelalte mirodenii la alegere pentru un plus de gust.

2. După ce au fiert, legumele se aşază în boluri.

Lichidul în care au fiert se lasă la răcit şi se amestecă apoi cu praful de agar agar pentru formarea gelatinei. Este important ca lichidul să fie rece pentru a nu se forma cocoloaşe. Se mai pune pe foc timp de 5 minute.

3. După ce compoziţia lichidă s-a răcit, se toarnă peste legume, iar după răcirea completă se depozitează la frigider.

Reţete sănătoase de sărbatori: Ruladă cu ciocolată şi cremă de cocos

Ingrediente:

200g de ciocolată amăruie topită

Pentru aluat:

  • 75g făină de migdale;
  • 75g făină de ovăz;
  • 10 curmale fără sâmburi;
  • 25g cacao pudră;
  • 2-3 linguriţe de apă.

Pentru cremă:

  • 1 conservă rece de cremă de cocos;
  • 1 lingură sirop de arţar;
  • 1/4 linguriţă extract de vanilie.

Pentru servire:

nucă de cocos răzuită

Mod de preparare:

1. Pentru obţinerea aluatului amestecă toate ingredientele până la formarea unei compoziţii cremoase.

2. Într-o tavă pătrată întinde hârtie de copt şi aşază aluatul uniform, cu ajutorul degetelor. Depozitează tava în frigider timp de 10 minute.

3. Asemenea aluatului, crema se va obţine prin amestecarea tuturor ingredientelor cu ajutorul unui mixer.

4. Scoate aluatul din tavă, întinde crema în mod egal pe suprafaţa acestuia şi rulează-l încet.

5. Acoperă rulada cu topping-ul delicios de ciocolată amăruie şi nuca de cocos răzuită şi las-o la frigider pentru a se întări.

Reţete sănătoase de sărbatori: Drob vegetarian cu ciuperci şi verdeţuri

Ingrediente:

  • 800g ciuperci champignon (sau amestecate cu alte soiuri, după preferinţe);
  • 1 ceapă;
  • 2 legături de pătrunjel;
  • legătură de mărar;
  • 5 ouă;
  • ulei de măsline;
  • pesmet;
  • amestec de verdeţuri;
  • sare şi piper după gust.

Mod de preparare:

1. După ce se spală şi se taie în bucăţele, ciupercile se călesc la foc mic împreună cu 2-3 linguri de ulei de măsline, apoi se lasă la răcit.

2. Ceapa se mărunţeşte împreună cu verdeţurile şi se adaugă într-un castron, alături de ciuperci, condimente şi 3 ouă.

3. Pentru a lega compoziţia se adaugă pesmet, dar nu mai mult de 4 linguri.

4. Într-o tavă de cozonac acoperită cu hârtie de copt se aşază compoziţia care se unge cu cele 2 ouă bătute rămase pentru formarea crustei.

5. Se introduce la cuptor (180 de grade Celsius) timp de 30-40 de minute până se rumeneşte crusta.

Citește și:
Avocado: gustări şi deserturi vegetariene pentru masa de Crăciun
Cornuleţe de post cu magiun şi nucă
Reţetă de panettone fără gluten, cu stafide şi coajă de portocală confiată
Exclusiv Online - 18.12.2018

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.