Supă de linte: reţetă, valori nutriţionale, beneficii

FOTO: 123rf.com FOTO: 123rf.com

Dacă te-ai săturat de clasica supă de pui, îţi propunem o alternativă sănătoasă şi foarte uşor de realizat care să aducă un gust nou dietei tale, numeroase beneficii pentru sănătate, dar şi să te ajute să scapi de kilogramele în plus. 

Supă de linte: ingrediente

  • 4 căţei de usturoi;
  • 1 ceapă albă;
  • 4 morcovi;
  • 4 tulpine de ţelină;
  • 3 linguriţe de ulei de măsline;
  • 400g de linte;
  • 1 linguriţă de chimion;
  • bulion;
  • 1 foaie de dafin;
  • sare şi piper după gust.

Supă de linte: mod de preparare

Pune căţeii de usturoi şi lasă-i să se rumenească într-o oală timp de câteva minute, iar apoi lasă-i deoparte. Taie ceapa, morcovii şi ţelina şi adaugă ulei de măsline în oala cu usturoi, până prind o culoare aurie. Mai apoi, adaugă lintea şi chimionul şi lasă-le la gătit timp de câteva secunde, până ce uleiul pătrunde în ele. Adaugă bulionul şi foaia de fafin şi amestecă până ce lintea se înmoaie. Lasă ingredientele pe foc timp de 30 de minute, iar apoi scoate foaia de dafin. Asezonează cu sare şi piper după gust şi, de ce nu, câteva crutoane.

Linte: valori nutriţionale

  • Calorii: 230
  • Carbohidraţi: 39,9g
  • Proteine: 17,9g
  • Grăsimi: 0,8g
  • Fibre: 15,6g
  • Tiamină: 22% din necesarul zilnic
  • Niacină: 10% din necesarul zilnic
  • Vitamina B6: 18% din necesarul zilnic
  • Acid folic: 90% din necesarul zilnic
  • Fier: 37% din necesarul zilnic
  • Magneziu: 18% din necesarul zilnic
  • Fosfor: 36% din necesarul zilnic
  • Potasiu: 21% din necesarul zilnic
  • Zinc: 17% din necesarul zilnic
  • Cupru: 25% din necesarul zilnic
  • Mangan: 49% din necesarul zilnic

Linte: beneficii

Există numeroase tipuri de linte, de la cea maro sau verde până la galbenă şi roşie. Bineînţeles, mai putem vorbi şi de linte Puy şi Beluga, toate acestea fiind cele mai consumate. Valorile nutriţionale nu lasă deloc de dorit, demonstrându-ne că acest aliment e numai bun în dieta noastră. De exemplu, 100g de linte conţine:
 
Bogată în proteine. Lintea conţine una dintre cele mai mari cantităţi de proteină, putând fi comparată cu carnea roşie, carnea de pui, peşte sau produsele lactate. Acestea conţin aminoacizi esenţiali necesari corpului pentru o masă musculară bună.
 
Previne ateroscleroza. Studiile sugerează că în urma consumului de linte se produc antioxidanţi care scad şansele apariţiei aterosclerozei. Aceşti antioxidanţi joacă un rol important în contracararea radicalilor liberi şi prevenirea distrugerii celulelor.
 
Excelentă sursă de acid folic. Lintea este o sursă de Vitamina B precum acidul folic. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că acesta ajută la formarea celulelor roşii şi reglarea nivelului homocisteinei.
 
Excelentă sursă de fier. Lintea conţine fier în proporţie de 36% din necesarul zilnic, fiind suficiente doar 200g de linte. Consumul de fier este ideal pentru celulele roşii şi producţia hemoglobinei. Acestea pot preveni anemia.
 
Îmbunătăţeşte activităţile cardiovasculare.  Lintea este o excelentă sursă de potasiu, iar o dietă bogată în potasiu şi scăzută în sodiu duce la scăderea riscului de hipertensiune.
 
Accelerează metabolismul. Lintea conţine vitamine, printre care se numără şi Vitamina B3, care contribuie la accelerarea sistemului nervos şi digestiv. Vitamina B3 joacă un rol important şi în controlul colesterolului, scade riscul de Alzheimer, cataractă, osteoartrită şi diabet.
Citește și:
Lasagna cu dovlecei: reţetă, valori nutriţionale, beneficii pentru sănătate
Ciorba de legume - reţetă sănătoasă fără chimicale
Tocăniţa de cartofi: 3 reţete fără prăjeli
Exclusiv Online - 08.01.2019

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.