10 obiceiuri pentru o relaţie de cuplu fericită

Fiecare relaţie este despre tine, nu despre celălalt. Este despre ceea ce faci şi despre cum te porţi. În general, este despre cât de conştient devii de responsabilitatea pe care o ai faţă de tine, faţă de partenerul tău şi faţă de cuplul pe care îl formaţi împreună. În mod special, este despre asumarea acestei responsabilităţi şi a felului în care participi clipă de clipă la materializarea ei.
  • Publicat:
10 obiceiuri pentru o relaţie de cuplu fericită

Fiecare relaţie este despre tine, nu despre celălalt. Este despre ceea ce faci şi despre cum te porţi. În general, este despre cât de conştient devii de responsabilitatea pe care o ai faţă de tine, faţă de partenerul tău şi faţă de cuplul pe care îl formaţi împreună. În mod special, este despre asumarea acestei responsabilităţi şi a felului în care participi clipă de clipă la materializarea ei.

În opinia psihologului Oana Nicolau există 10 obiceiuri care pot oferi valoare unui cuplu şi care pot veni în ajutorul celor care vor să-şi salveze relaţiile ajunse într-un impas.

Fii detectiv pentru o zi!

Îndreaptă-ţi atenţia asupra partenerului tău şi notează ce îţi place la el. Chiar dacă observi şi lucruri neplăcute, azi te vei concentra doar pe cele pozitive. Notează-le pe o hârtie, pe care o vei pune într-un loc (de exemplu în portofel), astfel încât să o porţi mereu cu tine şi să o reciteşti, ori de câte ori ai ocazia. 

Seara, scrie o scrisoare pentru partenerul tău şi spune-i că te-ai concentrat pe calităţile sale în ziua respectivă şi că ai descoperit anumite lucruri care îţi plac la el. Încheie scrisoarea cu: “Vreau să împărtăşesc cu tine ceea ce am observat şi îţi mulţumesc pentru tot ce mi-ai oferit astăzi’’. Nu e nevoie să fie o zi specială, nu e important să petreci toată ziua cu partenerul. Ideal ar fi să fie o zi obişnuită, ca toate celelalte.

Dă o notă relaţiei tale de la 1 la 10, unde 1 este nesatisfăcătoare, iar 10 este perfectă

Apoi răspunde la întrebarea: Ce pot să fac eu azi, astfel încât acesta să fie primul pas către a creşte nota pe care o dau cu un punct în plus? Nu trebuie să alegi ceva sofisticat, doar ceva bine intenţionat.

3 paşi prin care să îţi exprimi iubirea

Scrie pe un bileţel un mesaj de dragoste, pe care îl pui pe furiş undeva unde ştii că partenerul tău îl va găsi cu siguranţă. Nu trebuie să fie din nou un mesaj sofisticat, poate fi şi un simplu: te iubesc.

Îi trimiţi un mesaj prin sms/mail/facebook/whatsapp… cu melodia voastră, alegi una romantică şi îi scrii: “Ascultam melodia asta şi m-a dus cu gândul la tine” sau “Îmi amintesc cât de bine m-am simţit când am dansat ultima dată împreună, pe melodia aceasta. Te invit la un dans virtual”.

Alege o fotografie cu voi doi. O poză romantică sau una care a fost făcută în cea mai frumoasă vacanţă pe care aţi petrecut-o în doi şi las-o pe pernă, o va găsi atunci când va merge să se culce.

Ziua amintirilor

Alege o zi pe care să o dedici amintirii clipelor frumoase din relaţia voastră. În primul rând, îţi vei anunţa partenerul că doreşti să petreceţi seara împreună, îl vei întreba la ce oră va ajunge acasă, pentru că trebuie să te organizezi. Vei aranja un picnic pe covor, în living, cu mâncarea voastră preferată (gătită de tine sau cumpărată).

Seara ar trebui să includă povestirea unor amintiri din relaţia voastră, poate fi ziua în care v-aţi cunoscut sau ce aţi simţit în ziua în care v-aţi spus primul “te iubesc”. Veţi povesti 2-3 întâmplări haioase din timpul relaţiei voastre şi apoi veţi aduce în discuţie unul, două momente cu totul excepţionale din timpul petrecut împreună .

Stabilirea unor reguli: Îi vei spune partenerului că îţi doreşti să faceţi câteva reguli amuzante ale voastre şi totodată serioase şi utile. Câteva idei:

  • În casa asta se râde!
  • Casa noastră e plină de iubire!
  • Nu mergem la culcare supăraţi!
  • Aici în casă se ascultă muzică şi se dansează mult!
  • Ne respectăm unii pe alţii!

Vă aşezaţi amândoi la masă, cu o foaie şi un pix şi începeţi să vorbiţi despre asta. Vei începe tu pentru a da tonul şi totodată pentru a te asigura că scopul va fi atins. Apoi îl vei invita şi pe partenerul tău să spună. Ideea e să contribuiţi amândoi. La final, transcrieţi totul pe o foaie şi o lipiţi undeva la vedere.

Surpriză

Surprinde-ţi partenerul într-un moment oarecare: când iese din duş, când pregăteşte cina sau când citeşte ceva. Atinge-l, priveşte-l în ochi şi fă-i un compliment sau o scurtă declaraţie de dragoste. Atât.

Rendez-vous: 

Alege un restaurant, o piesă de teatru, un film sau un loc care ştii că îi place şi unde îşi doreşte mult să meargă partenerul tău. Ocupă-te de rezervare şi trimite-i un mesaj cu: “Diseară la ora…, te aştept în locul…”. Atât.

Dacă vrea detalii sau întreabă de ce, nu spune nimic, doar că îţi doreşti să petreceţi o seară doar în doi, aşa, fără motiv. Înainte de orice, asigură-te că nu are un program prelungit la birou sau alte planuri pentru seara respectivă.

Cuvinte magice: Vei scrie un bileţel, astfel:

  • Te iubesc pentru că…
  • Iartă-mă pentru că…
  • Te rog…
  •  Îţi mulţumesc pentru că…

Gătiţi împreună

Nu ştiu dacă o faceţi în mod obişnuit, ocazional sau poate că nu aţi făcut-o niciodată. Ideea este ca astăzi să pregătiţi împreună mâncarea voastră preferată. Dacă nu aveţi aceleaşi gusturi culinare, veţi pregăti două feluri de mâncare.

Tu te vei ocupa de cumpărături, îţi vei anunţa partenerul încă de dimineaţă despre planurile din acea seară şi veţi stabili ora la care vă veţi vedea acasă, pentru a vă apuca de gătit. Nu contează cum iese mâncarea, important e să vă potoliţi foamea emoţională.

2 scrisori şi un ultim pas

Scrie o scrisoare de mulţumire adresată ţie pentru efortul depus. Apoi scrie una adresată partenerului tău, în care să menţionezi schimbările observate în relaţia voastră în urma efectuării celor 9 obiective anterioare. Mulţumeşte-i pentru tot ce e bun în relaţia voastră şi spune-i cum te-ai simţit când efectuai acei paşi.

”Sper şi îmi doresc pentru tine să fie o concluzie fericită, cea obţinută în urma acestor obiceiuri create, iar acest prim pas pe care l-ai făcut să deschidă calea către armonie, echilibru şi fericire, atât pentru tine, cât şi pentru relaţia ta. Dacă atât tu, cât şi partenerul tău aţi trecut prin aceşti paşi, înseamnă că sunteţi suficient de interesaţi să vă îmbunătăţiţi relaţia, asfel încât să reuşiţi”, susţine psihologul Oana Nicolau.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân