Afla totul despre divort

Afla totul despre divort Afla totul despre divort

Din pacate in ziua de astazi, divortul atinge cote alarmante in multe tari. Oameni de rand, oameni de afaceri, actori, muzicieni sau simple starlete, aflati cu totii in mijlocul unei casatorii care nu mai poate continua, cer sfatul unui avocat inainte de trimite instantei actele de divort.

Avocatul Cristian Ioan ne spune in interviul de mai jos ce presupune un divort in 2011, care sunt pasii necesari, care sunt noile reglementari in urma micii reforme in justitie, cum se procedeaza la partaj si cat costa sa divortezi.

CSID: Vrei sa divortezi. Care este primul pas?
Avocat Cristian Ioan:
In viata noastra exista momente in care concilierea familiala nu mai este posibila. Acestea sunt situatiile in care se ajunge la masura extrema a divortului. Primul pas in demararea procedurilor difera de modul in care sotii inteleg sa procedeze, de timpul scurs de la incheierea casatoriei si de existenta sau nu a copiilor minori rezultati din casatorie. Sotii se pot intelege in privinta unui divort prin acord numai in situatia in care a trecut mai mult de un an de la incheierea casatoriei si nu exista copii minori rezultati din casatorie.

Divortul prin acord, cu particularitatile sale este calea cea mai facila si rapida de a finaliza procedura in instanta. Aceasta forma de divort mai poate fi incheiata in urma micii reforme in justitie si in fata notarului public sau la starea civila a primariei unde s-a incheiat casatoria. Atunci cand nu este posibila varianta divortului prin acord, unul din soti va solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna sau din culpa exclusiva a celuilalt sot.

In ambele situatii primul pas il constituie inarmarea cu rabdare si luciditate pentru a putea structura cat mai clar situatia de fapt la care s-a ajuns in casnicie si motivele crearii acestei situatii.

CSID: Ce acte trebuie depuse si unde?
Avocat Cristian Ioan:
Primul act care trebuie intocmit este cererea de chemare in judecata. In functie de modalitatea aleasa de soti pentru solutionarea litigiului, cererea poate fi semnata si depusa la instanta de ambii soti sau numai de sotul care solicita desfacerea casatoriei. Astfel, in cazul divortului prin acord cererea va fi redactata si semnata de ambii soti. In conditiile inexistentei acordului asupra divortului sau a imposibilitatii legale de a formula o astfel de cerere, aceasta va fi semnata si depusa de unul dintre soti, respectiv acela care solicita desfacerea casatoriei.

Alaturi de cererea de chemare in judecata exista obligativitatea anexarii certificatului de casatorie in original si a actului sau actelor de identitate in copie. In cazul existentei copiilor minori se vor depune si copii ale certificatelor de nastere. Acesta este un minim de inscrisuri ce se vor depune anexat cererii de chemare in judecata. Restul inscrisurilor de care sotii inteleg sa se foloseasca in dovedirea celor afirmate pot fi depuse si in timpul judecatii. Cu privire la instanta competenta a judeca actiunea de divort, aceasta este cea din raza teritoriala a ultimului domiciliu comun al sotilor.

De altfel, aceasta este instanta la care se vor depune actele necesare solutionarii litigiului. Documentele se vor depune personal de catre soti, de asemenea fiind obligatorie prezenta la fiecare termen de judecata. In privinta divortului la notarul public, competenta apartine notarului din raza teritoriala a primariei unde s-a incheiat casatoria. Desi este o procedura nou introdusa, actele necesare coincid in mare parte cu cele ce trebuiesc depuse la instanta de judecata.


CSID: Ce taxe se platesc si la cat se ridica costurile unui divort?
Avocat Cristian Ioan:
Taxele ce trebuie platite difera in functie de modalitatea de a divorta. Prin intermediul instantei de judecata se plateste o taxa la stat, numita taxa de timbru, in valoare de 39 de lei, la care se adauga timbrul judiciar de 0,3 lei. In varianta notariala, taxele se ridica la 500 de lei. Dupa cum spuneam, noua modificare legislativa da posibilitatea desfacerii casatoriei si la starea civila a primariei unde s-a incheiat casatoria.

In privinta taxelor pentru aceasta procedura, nu exista o reglementare unitara, suma de plata fiind stabilita de fiecare consiliu local in parte. Orice varianta procedurala s-ar alege, sotii pot fi asistati de catre avocati.
In aceasta situatie onorariul avocatial se adauga costurilor, el diferind in functie de complexitatea cauzei si tarifelor percepute de fiecare cabinet sau societate profesionala.

CSID: Sa presupunem ca nu exista copii la mijloc. Cat dureaza procedurile?
Avocat Cristian Ioan:
In general este greu de apreciat asupra duratei unui litigiu. In ultima vreme, datorita supraaglomerarii instantelor de judecata, termenele intre infatisari sunt de ordinului lunilor, putandu-se ajunge pana la termene de un an. In situatia unui divort prin acord procedura se poate incheia la primul termen de judecata, dar dupa cum am aratat, de aceasta varianta de divort se poate uza numai in anumite cazuri stabilite de lege.

Daca partile nu se inteleg cu privire la divort si asumarea vinovatiei sau culpei cu privire la situatia creata, litigiul poate dura de la 6 luni la un an. In unele cazuri, in functie de probele solicitate de parti durata se poate prelungi. In cadrul procedurii notariale, inainte de a se pronunta hotararea notarului public se fac anumite verificari la institutiile competente care, in pricipiu, dureaza 7 zile.
 

 

CSID: Care este media detimp pentru a se incheia un divort pe cai amiabile?
Avocat Cristian Ioan:
De la bun inceput trebuie facutadistinctia intre cazul in care exista copii minori si acela in caredivortul este fara copii. In situatia in care nu exista copiiminori se poate solicita divortul prin acord, daca sunt indeplinitesi celelate conditii aratate. Durata unui asemenea litigiu, careprin natura sa este pe cale amiabila, este cea mai scurta asa cumam precizat.

Problemase pune in cazul existentei copiilor rezultati din casatorie.Desi sotii se inteleg in privinta divortului, legea le interziceutilizarea procedurilor prevazute pentru divortul prin acord. Aiciintervine posibilitatea divortului din culpa comuna a sotilor. Incadrul acestui tip de divort singura problema care se pune esteincredintarea copiilor. Indiferent de intelegerea partilor cuprivire la incredintarea copiilor, instanta este obligata saverifice conditiile pe care cei doi soti le pot ofericopilului.

Instanta de judecata este obligata sa pronunte hotararea tinandcont de interesul superior al copilului. In cazul acesta, luand inconsiderare si aglomerarea instantelor de judecata, vacantelejudecatoresti litigiul poate dura aproximativ un an.

CSID: Atunci cand exista copii minori cum se poate cere custodiacopiilor?
Avocat Cristian Ioan:
Incredintarea spre crestere sieducare a copiilor minori se poate solicita prin intermediulcererii de chemare in judecata. Insa si in situatia in care aceastacerere nu a fost facuta, instanta de judecata are obligatia de aincredinta copiii minori spre crestere si educare unuia dintreparinti. Situatia copiilor poate fi clarificata pana lasolutionarea divortului.

Astfel, la cererea unuia dintre soti instanta poate emite oordonanta presedintiala, prin care sa dispuna incredintareaminorilor unuia dintre parinti pana la solutionarea cererii dedivort. Desigur, in conditiile in care prin hotararea de divortcopiii sunt incredintati unuia dintre parinti, intervine siobligatia celuilalt parinte de a plati pensie alimentara copiilorin procentul din venit stabilit de lege. Pensia alimentara seplateste pana cand copilul devine major sau pana la terminareastudiilor, dar cel mult pana la implinirea de catre copil a varsteide 25 de ani.

CSID: Ce se intampla, atunci cand copii sunt majori?
Avocat Cristian Ioan:
Cand copiii au atins varstamajoratului, divortul se considera a fi fara copii, urmandprocedurile instituite pentru aceasta procedura de divort.

CSID: Cum se procedeaza cu partajul?
Avocat Cristian Ioan:
In primul rand, partajul bunurilorcomune se poate solicita numai dupa ramanerea definitiva siirevocabila a hotararii prin care s-a pronuntat divortul. Se vorpartaja, in principiu, toate bunurile dobandite de soti in timpulcasatoriei, acestea considerandu-se a fi bunuri comune. De ce "inprincipiu"? Asta pentru ca anumite bunuri si drepturi, desidobandite in timpul casatoriei nu sunt bunuri comune; spre exemplumostenirile sau drepturile salariale sunt bunuri proprii fiecaruisot.

In ceea ce priveste partea ce revine fiecarui sot, legea prevedeimpartirea bunurilor comune in procente egale, de 50% pentrufiecare parte. Insa exista posibilitatea ca, in conditiile in carese poate proba faptul ca unul din soti a avut o contributie maimare la dobandirea bunurilor, acesta sa poata solicita sa-i revinaun procent mai mare de 50%.

CSID: Care sunt costurile partajului?
Avocat Cristian Ioan:
Costurile unui partaj sunt impartitein mai multe categorii. Astfel, se va achita taxa de timbru,onorariile expertizelor efectuate in cauza si, eventual, onorariulde avocat. In legatura cu taxa de timbru, aceasta reprezinta 3% dinvaloarea bunurilor supuse partajului, iar aceasta va fi achitata decel ce promoveaza cererea de chemare in judecata. In situatia incare unul dintre soti solicita sa i se atribuie un procent mai marede 50% din bunuri, se aplica o taxa de timbru in cuantum de 2% dinvaloarea bunurilor pentru ceea ce depaseste cota de 1/2 .

La costurile partajului se adauga si onorariile expertilor. Acesteexpertize sunt necesare avand in vedere faptul ca taxa de timbrueste exprimata procentual, iar cuantumul ei va fi unul concret abiadupa evaluarea bunurior ce intra la partaj. Mai mult, expertizaeste necesara si in situatia in care instanta nu poate impartibunurile conform cotelor stabilite. In aceste conditii bunurilesunt atribuite unuia dintre soti, acesta fiind obligat sa-ldespagubeasca pe celelalt sot cu o suma de bani, numitasulta.

Onorariile expertilor pleaca in prezent de la 600 de lei, putandcreste in functie de complexitatea expertizei. Prin urmare, edificil de stabilit un cost total, insa acesta se poate situa intredoua mii de euro si chiar zeci de mii de euro in functie debunurile ce se impart.

Citeste si:
Cum treccopiii peste divortul parintilor

Citește și:
Vrei să ai succes in dragoste? Evită aceste 5 greşeli majore!
5 lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare dacă vrei să te împaci cu ex-ul
Îţi cauţi jumătatea pe net? Atunci află care sunt paşii de urmat
Exclusiv Online - 11.03.2011

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.