Cum pot fi evitate certurile în cuplu. Sfaturile psihologului

Femeile îşi comunică nevoile într-un mod total diferit de cel al bărbaţilor. În opinia psihologului Lenke Iuhoş, femeia se sprijină pe emoţii, aşa că emană teamă, nervozitate, tristeţe, satisfacţie, bucurie, entuziasm. În acest mod, interlocutorul simte instinctual dacă este acceptat sau respins.
  • Publicat:
Cum pot fi evitate certurile în cuplu. Sfaturile psihologului

Femeile îşi comunică nevoile într-un mod total diferit de cel al bărbaţilor. În opinia psihologului Lenke Iuhoş,  femeia se sprijină pe emoţii, aşa că emană teamă, nervozitate, tristeţe, satisfacţie, bucurie, entuziasm. În acest mod, interlocutorul simte instinctual dacă este acceptat sau respins.

Pentru a evita certurile în cuplu, bărbaţii ar trebui să analizeze mai des emoţiile pe care le transmite partenera de viaţă, prin tonalitatea vocii, prin mimica feţei, iar mesajele să fie decodate nu doar prin prisma mesajului verbal. “Majoritatea neînţelegerilor în cuplu apar deoarece partenerii nu îşi decodează corect unul altuia emoţiile. Dacă reuşesc să o facă, mai mult le exploatează în sensul dominaţiei decât să le folosească în sensul aplanării conflictului. Multe cupluri au înţeles eronat că trebuie să existe o balanţă a puterii de capătul căreia fiecăreia să tragă, astfel încât talerul să se încline în favoarea lor. Puterea în cuplu nu se traduce prin dominaţie, ci prin capacitatea partenerilor de a-şi satisface emoţiile nerezolvate şi nevoile încă neîmplinite”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Dorinţele trebuie exprimate

În acelaşi timp, specialistul crede că tot mai mulţi parteneri nu îşi exprimă până la capăt dorinţele, lasând loc de interpretare, care poate escalada până la nivelul unei certe. “O altă greşeală pe care o fac, atât bărbaţii, cât şi femeile, este faptul că nu îşi exprimă clar dorinţele. De multe ori, acestea nu sunt transmise sub forma unei cereri, ci sunt transpuse sub forma unor dorinţe abstracte. Spre exemplu, multe cupluri folosesc exprimări de genul: Mi-aş dori să fim ca la începutul rela’iei, dar nu enumeră şi o listă de elemente care să-l ajute pe celălalt să înţeleagă aspectele pozitive de care partenerul era satisfăcut în trecut. Chiar dacă fraza este inofensivă, partenerul o poate interepreta în sensul nemulţumirii generalizate, ba chiar se poate gândi că partenerul îşi doreşte să iasă din relaţie’’, susţine specialistul.  

În acest mod pot apărea reproşurile, certurile şi chiar despărţirile, toate acestea din cauza unei comunicări deficitare. “Pentru a evita aceste situaţii, expresia trebuie completată cu dorinţa concretă: Mi-aş dori să fim ca la începutul relaţiei … când călătoream mai des, când ne spuneam mai des Te iubesc!, când ne petreceam mai des timpul unul cu celălalt, când mâncam împreună seară de seară etc”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Cum îi sugerăm că relaţia trebuie să treacă la alt nivel

În cuplu apar momente când este necesar să transmitem unele mesaje foarte importante: doreşti să te ia de nevastă, vrei un copil, doreşti să îşi schimbe comportamentul.etc. În genere, aceste mesaje pot trezi alte emoţii în sufletul bărbatului, iar acestea pot fi pozitive sau negative. În astfel de speţe, psihologul Lenke Iuhoş recomandă ca apropierea verbală să nu se rezume la un contact vizual insistent din partea femeii, deoarece bărbatul se poate simţi forţat şi poate cunoaşte un sentiment de spaimă.

Pentru a facilita mai uşor trecerea, e bine ca acel mesaj să fie transmis într-un moment de maxim confort psihic şi emoţional pentru bărbat. De regulă, în mijlocul unei activităţi comune îndrăgite de ambii parteneri. ‘’Astfel, îi va fi foarte uşor să vă acorde atenţia de care aveţi nevoie, să vă înţeleagă şi chiar să reacţioneze elegant şi natural’’, susţine expertul.   

Cum să povesteşti astfel încât să dorească să te asculte?

Când ai de povestit situaţii de viaţă care nu au nicio tangenţă cu relaţia voastră de cuplu, e important să-l faci să dorească să te asculte. ‘’Dacă povesteşti un eveniment pe care l-ai văzut în trafic sau o discuţie de la job sau ceea ce ai făcut cu prietenele, e probabil ca el să aibă tendinţa de a privi în gol. În realitate, bărbatul chiar te ascultă, însă una dintre diferenţele fiziologice care intervin în selectarea informaţiilor este chiar importantă: bărbaţii au în instinct rezolvarea problemelor. Astfel, dacă povestea pe care o transmiste femeia conţine aspecte care conturează o problemă, bărbatul simte şi doreşte să o rezolve, chiar dacă femeia îşi doreşte doar să fie ascultată. Odată declanşat instinctul masculin, el va lăsa impresia că nu ascultă, că nu e prezent. De aceea, de fiecare dată va trebui să îi specificăm de la bun început: Doar simt nevoia să îţi spun asta, tu nu trebuie să faci nimic în acest sens, doar să ma asculţi!”, explică psihologul Lenke Iuhoş 

Modul prin care îl faci se simtă apreciat

Sunt zile când femeile simt că bărbatul aude dar nu ascultă. Unele femei ţipă crezând că aşa îl vor face mai atent, dar o femeie inteligentă ştie că a venit momentul să îi acorde mai mult atenţie. “Atenţia ta trebuie să se focuseze pe calităţile lui, pe aspectele mărunte pe care le adori la el. Verbalizează, spune-i mai des ce îţi place la el, încearcă să îl facă să simtă că îi doreşti prezenţa. Provoacă-l cu vocea ta, cu vorbele sincere bine alese. În cazul în care refuză să ieşiţi undeva, îi poţi aduce aminte cât de prezentabil e, cât de uşor se poate conecta cu prietenii tăi:>’’, mai spune psihologul Lenke Iuhoş.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân