De ce mimăm orgasmul?

Auzim despre el peste tot – în filme, în reviste, în hituri, în discuţiile cu prietenii cu adevărat apropiaţi, poate chiar în conversaţiile cu partenerul, dacă suntem într-atât de sinceri, în dormitorul vecinului, în bancuri. Orgasmul e pretutindeni şi, uneori, nicăieri. Despre miturile sale, studii noi şi explicaţii medicale, vorbim îndată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce mimăm orgasmul?

Auzim despre el peste tot – în filme, în reviste, în hituri, în discuţiile cu prietenii cu adevărat apropiaţi, poate chiar în conversaţiile cu partenerul, dacă suntem într-atât de sinceri, în dormitorul vecinului, în bancuri. Orgasmul e pretutindeni şi, uneori, nicăieri. Despre miturile sale, studii noi şi explicaţii medicale, vorbim îndată. 


Un studiu realizat prin primăvara lui 2013 de un grup academic de la Universitatea Harvard a răsturnat vechiile concepţii privind relaţiile intime dintre bărbaţi şi femei. Studiul a arătat că şi bărbaţii simulează orgasmul, nu numai femeile, iar motivele ţin de cât de dedicaţi sunt aceştia relaţiilor pe care le au.

Profesorul de urologie Abraham Morgentaler care s-a ocupat de studiu, chiar a publicat după aceea o carte pe această temă. Morgentaler a susţinut că marea surpriză pentru el nu a reprezentat-o faptul că bărbaţii simulează orgasmul, ci motivele pentru care fac acest lucru.

„Marea surpriză pentru mine atunci când am început să studiez acest aspect, acum 25 de ani, a fost că, atunci când un bărbat se află într-o relaţie, pare să ţină mai mult la partener decât la el însuşi.” „Pentru fiecare bărbat care se poartă urât cu o femeie, eu pot da alte exemple de 10 bărbaţi care sunt dedicaţi şi loiali şi fac tot posibilul pentru a fi un partener de nădejde”, a mai precizat profesorul.

De unde eu înţeleg că bărbaţii chestionaţi pentru studiul cu pricina au declarat că mimează orgasmul pentru că ţin la partenere. Altruişti! Dincolo de explicaţiile lor, un alt studiu din acest an realizat de Universitatea din Kansas, a arătat că 70% dintre femei şi 30% dintre bărbaţi au recunoscut simularea orgasmelor. Deci avem o problemă!

Varianta doamnelor (şi domnişoarelor)

Desigur, a existat şi o cercetare, înainte celei care s-a concentrat pe domni, în cadrul căreia femeile au fost întrebate de ce se prefac că simt plăcerea, dacă în realitate nu se întâmplă asta. Iar cercetătorii spun că au descoperit adevăratele motive pentru care femeile mimează orgasmul, iar acestea par să fie legate de nesiguranţă şi de teama lor de intimitate. Spre deosebire de situaţia de mai sus, autorii acestui studiu nu au fost de părere că acest lucru are legătură cu protejarea sentimentelor partenerului.

Erin Cooper, cercetător la Universitatea Temple din Pennsylvania, a intervievat 366 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 32 de ani, care au recunoscut că au mimat orgasmul. Şi aşa a ieşit la iveală că multe femei se prefac din cauza fricii de intimitate sau pentru că se simt nesigure cu privire la reacţiile corpului lor în timpul actului sexual.

„Femeile cărora le este greu să se apropie de oameni la nivel emoţional au probleme şi în ceea ce priveşte apropierea la nivel sexual”, a declarat Erin Cooper. Un alt motiv pentru care femeile mimează orgasmul este pentru că… vor ca actul sexual să se termine mai repede.
 

Dar şi când se întâmplă!

N-am să vă vorbesc de imaginarul foc de artificii, dat atât de des exemplu atunci când vorbim de orgasm, pentru că tocmai asta este una dintre problemele cu acest subiect – ne setează ceilalţi aşteptările, în funcţie de părerile, informaţiile, simţirile lor. Tot citim sau auzim ce şi cum ar trebui să ne fie orgasmul, şi – de aici, dezamăgirile.

Am să vă spun însă că o înregistrare video realizată în timpul unui test de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN) a evidenţiat faptul că orgasmul feminin activează peste 80 de zone cerebrale, iar aproape întregul creier pare să cânte o „simfonie”.

Specialiştii americani de la Rutgers University, din statul New Jersey, au avut ideea de a efectua RMN-ul şi de a filma, în premieră, felul în care orgasmul influenţează diverse regiuni cerebrale. |n loc să activeze doar câteva zone cerebrale, izolate, aşa cum se credea anterior, orgasmul activează în realitate peste 80 de regiuni cerebrale.

Testul a fost realizat cu ajutorul voluntarei Nan Wise, un sexolog american în vârstă de 58 de ani, care s-a oferit să se masturbeze în timp ce i se analiza creierul prin intermediul RMN-ului.

Aproape toate zonele cerebrale au început să „lumineze” în timpul orgasmului, începând cu centrii plăcerii şi răspândindu-se apoi la nivelul întregului creier. Practic, pe măsură ce orgasmul se apropie, activitatea cerebrală apare în hipotalamus, o regiune care eliberează hormonul oxitocină, denumit „hormonul iubirii”. Cam la atât aş vrea să vă aşteptaţi în momentul cel mare. Nimic mai mult. Sau mai puţin!
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”