Cum afectează tehnologia calitatea relaţiilor sexuale în vacanţă

Deşi peste jumătate dintre oameni (52%) pleacă în concediu cu aşteptări mari în ceea priveşte relaţiile sexuale, 60% dintre aceştia recunosc că realitatea nu se ridică la nivelul aşteptărilor lor, potrivit unui studiu realizat la comanda Durex, pe un eşantion de 2.000 de persoane.
  • Publicat:
Cum afectează tehnologia calitatea relaţiilor sexuale în vacanţă

Deşi peste jumătate dintre oameni (52%) pleacă în concediu cu aşteptări mari în ceea priveşte relaţiile sexuale, 60% dintre aceştia recunosc că realitatea nu se ridică la nivelul aşteptărilor lor, potrivit unui studiu realizat la comanda Durex, pe un eşantion de 2.000 de persoane.

Abuzul de tehnologie provoacă neînţelegeri în cuplu

4 din 10 persoane au declarat că sunt mai puţin deschise spre iniţierea contactelor sexuale dacă partenerul este concentrat asupra telefonului, în pat, iar 41% dintre persoane au admis că şi-au petrecut nopţile de concediu împreună cu partenerul, în pat, dar fiecare concentrându-se mai degrabă pe telefon decât pe intimitate.

Rezultatele acestui sondaj confirmă în mod clar că „distracţiile digitale” afectează relaţiile sexuale. Mai mult de un sfert dintre participanţii la studiu au recunoscut că tehnologia în exces în timpul vacanţei poate conduce la discuţii şi neînţelegeri. Peste jumătate (59%) au recunoscut că ei sau partenerii lor petrec prea mult timp butonând telefonul, iar puţin peste jumătate au declarat că relaţia lor suferă de pe urma acestui obicei – 72 de participanţi au recunoscut că folosesc telefonul mobil chiar şi în timpul actului sexual.

Social media, mai interesantă decât partenerul?

Studiul a relevat diferenţe semnificative de comportament între diferite categorii de vârstă. Aproape o cincime dintre persoanele participante la sondaj au recunoscut că telefoanele şi tabletele stau în calea relaţiilor sexuale, în timpul concediului. Cifrele cresc însă în cazul persoanelor sub 35 de ani (cei care au crescut cu tehnologia) – o treime dintre acestea au recunoscut că tehnologia le afectează viaţa sexuală în timpul concediului. În plus, 15% dintre respondenţi au admis că au parte de mai puţine acte sexuale în timpul vacanţei decât obişnuiau, fiind distraşi de tehnologie. Cifra urcă la 25% în cazul categoriei sub 35 de ani.    

Social media se bucură de un interes tot mai crescut crescut: 65% dintre participanţi au declarat că postează până la de trei ori pe zi în timpul concediului, iar 42% dintre aceştia au admis că împărtăşesc momente special din vacanţă prietenilor virtuali mai degrabă decât partenerilor.

Timpul petrecut la psicină sau timpul petrecut la plajă reprezintă principalele momente de relaxare şi deconectare, însă aproape jumătate dintre persoane au declarat că obişnuiesc să folosească telefoane şi tablete în acest timp. Femeile obişnuiesc să facă acest lucru în proporţie mai mare decât bărbaţii – cu 27% mai mult.

Sondajul Durex a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane de peste 20 de ani – cupluri heterosexuale, care au experienţa a cel puţin unei vacanţe împreună în ultimul an.

Peste jumătate dintre participanţii la studiu (57%) au declarat că apetitul lor sexual ar creşte dacă partenerul şi-ar închide telefonul şi s-ar concentra asupra momentelor petrecute împreună, în timpul concediului. Pentru a testa dacă aceste statistici se reflectă cu adevărat în relaţiile moderne,  Durex a invitat cupluri reale în vacanţa lor ideală, ca parte a unui experiment social filmat: jumătate dintre aceste cupluri nu au avut parte deloc tehnologie, iar cealaltă jumătate a avut la dispoziţie diverse device-uri. Filmul rezultat în urma experimentului #DONOTDISTURB a oferit cuplurilor din întreaga lume o perspectivă fascinantă cu privire la efectul pe are îl poate avea pauza de la tehnologie asupra vieţii lor sexuale. (Vezi aici experimentul)

Dr Sharif Mowlabocus, Centre of Sexual Dissidence – University of Sussex – a condus un studiu ştiinţific care însoţeşte rezultatele sondajului Durex. Potrivit medicului, în loc să asocieze camera de hotel cu un cadru romantic, propice relaţiilor, multe cupluri percep camera de hotel ca fiind un cadru care îndeamnă la consumul de tehnologie, datorită accesului la reţele de Internet WiFi. Potrivit Dr. Mowlabocus, există dovezi clare că „uzul unui device de către unul dintre parteneri îl încurajează şi pe celălalt partener în acest sens”, ceea ce agravează problema. 

Concluzia Dr Mowlabocus este că  “participanţii la studiu cred cu tărie că vacanţa ar trebui să fie mai degrabă despre deconectare – de la muncă, de la problemele domestice şi de la social media. Cu toate acestea, camera de hotel, deşi un cadru intim, se simte mai degrabă ca un centru media, în care partenerii încarcă fotografii din timpul zilei, interacţionează cu prietenii prin intermediul aplicaţiilor de tip messenger şi urmăresc newsfeed-urile prietenilor. Poate o soluţie ar fi introducerea mai multor constrângeri, precum folosirea telefoanelor, permisă mai degrabă în lobby decât în camera, sau un timp limitat de utilizare a telefonului în cameră”.

“Vacanţele obişnuiau să fie un timp de relaxare şi de reconectare cu partenerii”, adaugă  şi Volker Sydow, Director Global Durex. “Oricum, acest experiment ne-a arătat că încrederea tot mai mare în tehnologie ca metodă de distracţie şi de afirmare, chiar şi în timpul concediului, ne restrâng şansele de a ne revitaliza relaţiile. Durex face un apel către cupluri să ia o pauză de la tehnologie pe timpul vacanţei şi să se bucure de interacţiunea cu partenerul mai degrabă decât de telefon”. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”