Cum poate accepta o mama ca fiul ei e homosexual?

O mama macinata de teama ca fiul ar putea fi homosexual, si ea n-ar putea trai cu ideea asta, cere indrumari. Emilia Potenteu, psihologul nostru, o sfatuieste.
  • Publicat:
Cum poate accepta o mama ca fiul ei e homosexual?
Ce e in sufletul unei mame de homosexual?

O mama macinata de teama ca fiul ar putea fi homosexual, si ea n-ar putea trai cu ideea asta, cere indrumari. Emilia Potenteu, psihologul nostru, o sfatuieste.

„Va scriu ca mama disperata care se teme ca baiatul ei de 17 ani ar putea fi homosexual. Exista semne suficiente ca are aceasta inclinatie, insa oricat de clar le-as vedea, simt ca nu le pot accepta si trebuie sa fac ceva ca sa le schimb. Am nevoie de un sfat, va rog mult.”

Nimeni nu contesta suferinta declansata in inima unui parinte, la descoperirea acestei realitati. Si asta din ingrijorarea vis-a-vis de viitorul copilului si de integrarea lui in societate.

Insa, o data descoperita aceasta stare de fapt, emotia transmisa acestuia trebuie sa fie intotdeauna „ingrijorarea” si nu „supararea”, „dezamagirea”, „judecarea”. In functie de reactia parintelui la aflarea acestei vesti, va depinde sanatatea relatiei viitoare parinte-copil si, poate mai mult decat oricand, ambele parti ale relatiei au nevoie de acest echilibru.

Caci, daca sunteti ingrijorata de viitorul copilului dvs., veti sti ca de suportul familiei va avea in primul rand nevoie in infruntarea tuturor judecatilor si discriminarilor viitoare. Parintele are tendinta sa se simta ranit, invins, lovit, insa inclinatia sexuala a copilului nu-i nicidecum o pedeapsa adusa lui.

Copilul trebuie sa stie ca parintele sufera impreuna cu el, nu din cauza lui. De asemenea, suportul psihologic si emotional trebuie sustinut de intreaga familie, dar mai ales de parintele de acelasi sex.

Emilia Potenteu:
„Homosexualitatea este o problema relationala ce necesita in primul rand suportul unei relatii sanatoase, de intelegere si acceptare in primul rand a familiei si grupului de apartenenta. Copilul resimte aceasta nevoie din plin si o va cauta in alta parte sau se va lupta singur cu toate consecintele unui fapt de care nu este cu nimic vinovat, suportand toate situatiile circumstantiale.”

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Citeste si: Descopera-ti adevarata orientare sexuala

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Masturbare si herpes genital
Masturbare si herpes genital
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân