Impotenţa: cum ştii că eşti impotent şi la ce vârstă apare

Unele persoane sunt de părere că această afecţiune este tot mai întâlnită odată cu înaintarea în vârstă, dar nu are nicio legătură.
  • Publicat:
Impotenţa: cum ştii că eşti impotent şi la ce vârstă apare
FOTO:123rf.com

Disfuncţia erectilă, cunoscută şi ca impotenţa, este definită de incapacitatea de a menţine o erecţie suficient de fermă în timpul actului sexual. Unele persoane sunt de părere că această afecţiune este tot mai întâlnită odată cu înaintarea în vârstă, dar vârsta nu are nicio legătură. Să ai probleme cu erecţie din când în când nu este neapărat un lucru care să te îngrijoreze, dar dacă aceasta persisită, poate duce la apriţia stresului, afectarea încrederii în sine şi apariţia problemelor în cuplu. Disfuncţia erectilă nu e musai să apară din cauza vârstei, ci şi din cauza condiţiilor de sănătate, iar dacă această situaţie te preocupă, ideal este să iei legătura cu un medic şi să nu te simţi stânjenit. Dacă nu iei măsuri în privinţa acestei probleme şi nu te gândeşti la tratarea ei, în timp, lucrurile se pot înrăutăţi, ducând la impotenţă completă.

Impotenţa: la ce vârstă apare

Surprinzător, foarte mulţi bărbaţi suferă de disfuncţie erectilă. Această problemă afectează undeva la 50% dintre bărbaţii trecuţi de 40 de ani, fiind cea mai comună vârstă. Când vine vorba de rezolvarea problemelor de acest gen, bărbaţii ezită vizitele la doctor, dar trebuie să ţină cont de faptul că aceasta este o afecţiune des întâlnită şi nu sunt nici primii, nici ultimii care se confruntă cu această problemă. Aşadar, este un mit faptul că impotenţa poate apărea doar la vârste înaintate, fiind o problemă des întâlnită chiar şi în rândul bărbaţilor tineri, cauza principală putând fi problemele de sănătate.

Impotenţa: cum ştii că eşti impotent

Mulţi bărbaţi  sunt îngrijoraţi în privinţa acestei afecţiuni, iar dacă se confruntă cu o problemă de erecţie, imediat îşi pun întrebarea dacă deja ”le-a bătut la uşă”. Există trei întrebări pe care trebuie să ţi le pui atunci când eşti îngrijorat de prezenţa acestei afecţiuni, iar dacă te regăseşti în rândurile de mai jos, neapărat fă o vizită medicului:

  • ai probleme cu erecţia atunci când îţi doreşti să faci sex;
  • nu ai avut erecţie suficient cât să-ţi satisfaci partenera;
  • penisul este prea moale pentru penetrare.

Impotenţa: cauze

Excitarea bărbaţilor este un proces complex în care implicaţi sunt creierul, hormonii, emoţiile, sistemul nervos şi vasele de sânge. Disfuncţia erectilă poate fi o problemă cauzată de unul dintre aceşti factori. De asemenea, stresul şi sănătatea mentală pot fi şi ele una dintre cauze sau chiar un factor care să ducă la înrăutăţirea acestei probleme.

Nivelul scăzut de testosteron. Un bărbat care are un nivel scăzut de testosteron poate observa apariţia unor simptome precum oboseala, depresia, interesul scăzut pentru actul sexual, schimbări ale masei musculare şi schimbări ale părului de pe corp.

Diabetul. Diabetul este una dintre cele mai comune cauze care duc la prezenţa disfuncţiei erectile.

Boala vasculară periferică. Această afecţiune are legătură cu îngustarea vaselor de sânge, fiind totodată una dintre cele mai comune cauze care duc la impotenţă.

Obezitatea. O dietă sănătoasă şi scăderea în greutate te vor ajuta să scazi riscurile apariţiei multiplelor probleme de sănătate, inclusiv disfuncţia erectilă.

Fumatul. Nefumătorii sau cei care au renunţat la acest viciu pot reduce riscul apariţiei multiplelor condiţii medicale, inclusiv impotenţa.

Alte cauze:

  • Problemele de inimă;
  • Ateroscleroza;
  • Nivelul crescut de cholesterol;
  • Tensiunea ridicată;
  • Parkinson;
  • Scleroze multiple;
  • Boala lui Peyronie;
  • Consumul de alcool şi alte substanţe;
  • Tulburările de somn.

Impotenţa: tratamente şi prevenţie

În cele mai multe cazuri, scăderea în greutate şi antrenamentele regulate pot îmbunătăţi circulaţia sângelui şi disfuncţia erectilă. Bărbaţii pot scăpa de impotenţă dacă aceasta este cauzată de obezitate sau stres, dar în cazul celor care suferă de diabet sau boli vasculare, situaţia este ireversibilă, iar de cele mai multe ori se înrăutăţeşte. Există câteva teste noninvazive disponibile pentru evaluarea disfuncţiei erectile, cum ar fi cele cu ultrasunete, dar şi teste de sânge şi urină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”