10 lucruri esenţiale pentru sănătatea copilului

Există câteva recomandări importante despre ce anume trebuie să facă părinţii pentru a menţine sănătatea copiilor la cote optime.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 lucruri esenţiale pentru sănătatea copilului

Încă de la confirmarea sarcinii, părinţii sunt copleşiţi de emoţii, dar şi de griji. De multe ori avalanşa de gânduri se încheie cu ”Sănătos să fie!”.

Iată câteva indicaţii despre ce anume trebuie  să facă părinţii pentru a menţine sănătatea copiilor.

Iubire şi securitate

Părinţii trebuie să le arate copiilor iubirea lor zi de zi. Copiii au nevoie de multă iubire şi să se simtă protejaţi. Este dovedit că, dacă într-o familie este armonie, starea de sănătate a tuturor membrilor este mai puternică. Copiii au nevoie de părinţii lor alături, fizic şi moral, nu au nevoie doar de haine, jucării, hrană şi de un acoperiş deasupra capului. Se mulţumesc cu mai puţine lucruri materiale şi devin fericiţi când li se acordă atenţie, timp de calitate împreună, cât mai mult şi cât mai des.

Alimentaţia sănătoasă

Atunci când aveţi copii, este obligatoriu să pregătiţi acasă hrana cu dragoste şi ţinând cont de sfaturile nutriţioniştilor, aşa vă feriţi de foarte multe ingrediente nenaturale pe care mâncarea gătită din supermarket sau din restaurante le poate conţine. Partea bună este că, pentru fiecare copil, mama lui găteşte cel mai bine, iar gusturile lui sunt în formare oricum. Evitaţi mâncărurile prăjite, sarea, grăsimea şi zahărul, în exces.

Hidratarea, vitală pentru copii

După ce au împlinit 6 luni, bebeluşii fac deja cunoştinţă cu apa în forma ei pură. Nimic mai natural! Copiii au nevoie de o apă dintr-o sursă curată, atestată, cu un conţinut redus de sodiu, fluoruri, nitraţi. Consumul de apă la copii previne obezitatea, diabetul, cariile şi menţine tonusul ridicat. Încercaţi să ţineţi cât mai departe copiii de băuturile carbogazoase şi de sucurile dulci. De asemenea, asiguraţi-vă că, zi de zi, copiii primesc şi alimente ce îi hidratează: supe, ciorbe, fructe, legume proaspete.

Dantura îngrijită

Cum apar primii dinţi, părinţii trebuie să îi familiarizeze pe copii cu periuţa şi pasta de dinţi. Chiar dacă la 9 din 10 sesiuni de spălare a dinţilor copilul protestează, este spre binele lui să aibă dantura sănătoasă şi să se obişnuiască cu acest gest dimineaţa şi seara. O dată la şase luni, o vizită la medicul dentist se impune chiar dacă nu sunt probleme, astfel dispare frica de dentist şi copiii învaţă să aibă grijă de dantură.

Activităţi în aer liber

Încă de la naştere, copiii trebuie scoşi zilnic afară, aceştia au nevoie de plimbări lungi, la aer curat, ca să se bucure de oxigen proaspăt şi de liniştea naturii.

Copiii ţinuţi în casă sunt mai nervoşi, mai irascibili şi tind să adopte o alimentaţie nesănătoasă, să petreacă prea mult timp în faţa televizorului, ori jucându-se la calculator.

În natură, copiii explorează, menţin curiozitatea vie, îşi dezvoltă musculatura.

Controale medicale de rutină

Medicul pediatru şi medicul de familie joacă un rol important în păstrarea şi monitorizarea sănătăţii copilului.

Sunt recomandate controalele medicale de rutină alături de o alimentaţie sănătoasă, hidratare, odihnă suficientă, contactul cu natura, acestea fiind necesare pentru păstrarea sănătăţii copilului.

Orice semn sau simptom de boală pe care îl observă părinţii, trebuie comunicat medicului curant al copilului. În funcţie de vârstă şi de eventualele afecţiuni, medicul de familie stabileşte orarul vizitelor medicale.

Igiena corpului

Sănătatea se menţine printr-o igienă corporală adecvată. Spălatul pe mâini este un ABC al sănătăţii la toate vârstele. Atunci când copiii sunt mici, se îmbolnăvesc mai uşor de afecţiuni precum viroză intestinală.

Atenţie! Igiena dentară şi igiena corporală se efectuează cu apă din belşug şi produse de curăţare specifice vârstei copiilor.

Siguranţă acasă

Acasă este locul în care copiii trebuie să se simtă confortabil, dar şi în siguranţă. Adulţii nici nu bănuiesc câte pericole se ascund în casele lor, până nu au un copil. Mobilierul trebuie să fie stabil, fixat în pereţi, dacă este cazul. A se evita măsuţele din sticlă atunci când copiii sunt mici din cauza pericolului iminent de a le sparge. De asemenea, copii trebuie protejati de colturile mobilierului.

Detergenţii, medicamentele, vopselele şi toate celelalte substanţe chimice trebuie puse intr-un dulap, în locuri greu de accesat.

Departe de jocurile electronice

Deşi trăim într-o lume tot mai tehnologizată, copiii trebuie să stea cât mai departe de telefoane, tabletă, calculator şi televizor. Psihologii şi doctorii din întreaga lume, vorbesc despre pericolele la care sunt supuşi copiii care petrec zilnic câteva ore în faţa ecranelor, din cauza problemelor care pot aparea: întârziere în dezvoltarea psihomotorie, tulburări de comportament, ADHD, limbaj nedezvoltat corespunzător vârstei, probleme cu vederea etc.

Lectura

Cea mai bună alternativă la jocurile electronice este lectura, copiii dezvoltând o imaginaţie şi un limbaj bogat.

Dezvoltaţi discuţii cu copiii pe baza cărţilor citite, cerându-le opinii şi argumente.

Cărţile ascund universuri fascinante, ce aşteaptă să fie descoperite. Citiţi-le o poveste în fiecare seară!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”